Jamie Oliver kip uit de oven met knapperig vel

Jamie Oliver kip recept. Jamie Oliver heeft een heerlijke recept voor met specerijen gekruide kip uit de oven.

Dit recept is de specerijenmix van Jamie Oliver voor kip en mijn eigen wijze om de kip te braden omdat ik van kip met een lekker krokant vel hou.

Een kip krijgt een lekker krokant vel door vocht aan het vel te onttrekken. Vocht onttrekken kun je doen door de kip te pekelen met zout maar dit kan ook met de kruidenrub die wij gaan maken. Leg de kip in een ingevette ovenschaal en wrijf de specerijen-rub goed in het vel.

De kip moet je vervolgens 8 uur lang onafgedekt in de koelkast zetten zodat het vocht aan het vel kan onttrekken.

Voor het braden de kip minimaal een uurtje op kamer temperatuur laten komen. Doe de citroen, die in twee helften is gesneden in de buik. Maak ook het vel goed los prik er met een sate prikker wat gaatjes in zodat het vocht tijdens het braden nog goed kan verdampen.

Het eerste kwartier zet je de kip in de voorverwarmde oven op 230 graden zodat het vel goed kan ‘schrikken’ en en krimpen, daarna zet je de oven naar 180 graden. Je braadt hem daarna nog ca. 45 minuten. Als je een kook thermometer hebt kun je goed meten of de kip gaar is. Het vlees moet 75 graden zijn.

Als de kip uit de oven komt laat je hem een kwartier rusten, hoe moeilijk dat ook is :-), het vel wordt dan nog knapperiger en het komt de smaak ten goede.

Er gaat bovendien niets boven het gebruik van eigen specerijen om je eigen kruidenmix te maken. Als je een kruidenmix in de supermarkt koopt smaakt je gerecht elke keer hetzelfde en er zit vaak veel zout in.

Benodigd:

  • 1 kip van 1,5 kilo van goede kwaliteit, biologisch of maiskip of een Franse polderkip….
  • 1 biologische citroen, afgeboend en in twee gesneden

Ingrediënten rub:

  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels korianderzaad
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 kardemom peulen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel zeezout

Maal de ingrediënten van de rub goed fijn of maak ze fijn in een vijzel.


Older Post Newer Post