Ik ben een groot fan van klassieke hummus en dan wel de zelf gemaakte hummus. Ik gebruik als basis altijd het Ottolenghi klassieke hummus recept uit het boek Jerusalem. Yotam Ottolenghi hummus wordt gemaakt met gedroogde kikkererwten, en hoe beter de kwaliteit van de kikkererwten hoe sneller ze garen. Het is een hummus zonder olie dat scheelt weer in de calorieën ...
Ingrediënten:
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 1 theelepel baking soda
- 270 gram lichte tahin
- 4 eetlepel citroensap
- 4 tenen knoflook, fijngewreven
- 1 deciliter ijskoud water
- Zout
- Aleppo peper
- Kardemom poeder
Werkwijze:
- Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.
- Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout.
- Voeg 1½ liter water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer.
- Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden
- Giet de kikkererwten af. U hebt nu zo’n 600 gram. Doe ze in de kom van een foodprocessor. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is.
- Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als u hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.
- Serveer de hummus in een mooie schaal met een flinke scheut olijfolie, flink wat Aleppo peper of wat kardemom poeder ter garnering.
Bekijk ook dit heerlijke recept van hummus met gegrilde groenten van Ottolenghi of het heerlijke romige aubergine gerecht van Ottolenghi.
Als je wat minder zout wilt gebruiken kun je uiteraard kun je ook hummus maken zonder zout, in dit geval kun je er wat meer Aleppo peper voor gebruiken. Als je liever een hummus maakt zonder knoflook kun de deze vervangen voor een mespuntje Asafoetida. (Ook wel duivelsdrek genoemd, een veel gebruikte specerij in de Ayurvedische keuken en te vinden in onze Ayurvedische kruiden box)
Hummus is vaak onderdeel van een maaltijd zoals die in Jeruzalem wordt gegeten bij het ontbijt of bij de hoofdmaaltijd. Vaak met verschillende toppings.