Ottolenghi hummus is een begrip geworden bij vele mensen. Dit recept komt uit het boek Ottolenghi Jeruzalem, een boek met schitterende recepten. Zelf hummus maken is lekkerder dan de hummus die je in de winkel koopt en het originele hummus recept van Ottolenghi is heerlijk zacht en smeuïg en dat komt door zijn geheime werkwijze....
Yotam Ottolenghi Hummus recept
Ingrediënten van de hummus:
- 250 gram kikkererwten, gewassen en een nacht geweekt in ruim water.
- 270 gram lichte tahinpasta
- 1 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel komijn
- 4 eetlepels citroensap
- 4 tenen knoflook
- 1 deciliter ijskoud water
Groenten: kleine tomaatjes, groene olijven zonder pit, aubergine en courgette in stukken van ca 2,5 cm gesneden.
Ottolenghi ingrediënten in een
Werkwijze:
Giet de kikkererwten af en roerbak de met de baking soda gedurende 3 minuten. Doe ze daarna in een pan met 1,5 liter water en kook ze gaar in ca. 20 à 40 minuten. Schep steeds het schuim en de schilletjes af, dit zorgt ervoor dat de hummus straks mooi glas wordt. De kooktijd is afhankelijk van de soort kikkererwt. Als ze gaar zijn moeten ze gemakkelijk breken maar geen puree worden.
Giet de kikkererwten af, het moet nu ca. 600 gram zijn. Maal het fijn in een keukenmachine en voeg de tahin, komijn, het citroensap, knoflook en 1,5 theelepel zout toe. Laat de hummus een half uur rusten en als je het niet meteen gebruikt in de koelkast.
Bekleed voor de geroosterde groentes een bakplaat in met bakpapier. Vet de groentes een beetje in door er een klein scheutje olijfolie doorheen te husselen met je handen. Rooster ze gedurende 20 minuten tot een half uur op een bakplaat op 170 graden.
Haal de hummus een half uur voor gebruik uit de koelkast. Serveer in een mooie schaal met de groentes er mooi op geschikt en een flinke scheut olijfolie.
Ottolenghi kruiden-kit met kruiden uit OTK Ottolenghi Test Kitchen