Ottolenghi's aubergine, heerlijk romig met linzen, tomaten en crème fraiche.

Ottolenghi aubergine

Er zijn maar weinig dingen die me meer plezier in de keuken bezorgen dan het nemen een aantal bekende ingrediënten en ze op een nieuwe manier klaarmaken. Dat is echt het geval met dit aubergine gerecht van Ottolenghi. Uit het kookboek van Ottolenghi Simpel

 

Ottolenghi

Ottolenghi heeft alweer enkele kookboeken op zijn naam staan. Het boek Simpel bevat, in tegenstelling tot zijn eerdere kookboeken, niet meer dan 10 ingrediënten. Het resultaat van dit gerecht is een beetje magisch te noemen,  onverwacht lekker, romig door de aubergine. Serveer zoals het is, voor een lichte maaltijd, of maak het groter door het op plakjes gegrild of geroosterd zuurdesem brood te scheppen. De stoofpot kan tot 3 dagen van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard - warm door en voeg de olie, crème fraiche, chilivlokken en oregano toe voor het serveren.

Ottolenghi's aubergine met puy linzen, tomaten en crème fraiche.
Ingrediënten:
  • 3 eetlepels olijfolie, plus wat extra voor erbij
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 grote rode ui, fijngesneden (160 gram)
  • ½ eetlepel tijmblaadjes
  • 2 kleine aubergines, in blokjes van 5 x 2 centimeter (420 gram)
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 180 gram puy-linzen
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 80 milliliter droge witte wijn
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 theelepel Urfa-chilivlokken (of ½ theelepel gewone chilivlokken)
  • 2 theelepels oreganoblaadjes
  • zout
  • zwarte peper

Werkwijze:

  • Giet 2 eetlepels olijfolie in een grote sauteerpan met een hoge rand en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg knoflook, ui, tijm en ¼ theelepel zout toe en bak 8 minuten onder regelmatig roeren tot alles gaar en goudbruin is. Schep de inhoud van de pan in een kom en laat de olie in de pan achter. Zet opzij.
  • Doe de aubergines en tomaten in een kom en bestrooi ze met ¼ theelepel zout en royaal peper.
  • Verhit de sauteerpan met de achtergebleven olie (u hoeft hem niet eerst schoon te vegen) en voeg als hij heel heet is de aubergines en tomaatjes toe. Bak ze 10 minuten op halfhoog vuur en schep alles regelmatig om tot de aubergine gaar en goudbruin is en de tomaten beginnen te blakeren.
  • Doe het knoflookmengsel erbij en voeg de linzen, bouillon, wijn, 450 milliliter water en ¾ theelepel zout toe.
  • Breng alles aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de stoofpot zachtjes stoven tot de linzen gaar zijn, maar nog wat beet hebben.

Serveer warm of op kamertemperatuur, met een dot crème fraîche, wat olijfolie en bestrooid met chilivlokken en oregano.

 

Ottolenghi ingrediënten
TeaSaltAndSpices maakt (cadeau) boxen met een thema.
Deze box met bevat specerijen van Ottolenghi uit de boeken SImpel en Flavour.
Meer boxen in onze winkel

 


Oude berichten Nieuwe berichten