Wat is Orzo?
Orzo is het Italiaanse woord voor gerst omdat deze pasta in zijn ongekookte vorm veel lijkt op .... gerst dus. Voor de Italianen valt Orzo onder de 'pastina' een kleine gevormde pasta meestal gebruikt voor in de soep.
(Er is ook een drankje dat orzo heet en zeer populair is in Italië. Het is de afkorting van caffe d'orzo, een cafeïnevrije koffiesurrogaat, gemaakt van geroosterde gerst.)
In de traditionele Italiaanse keuken wordt Orzo gebruikt in soepen en bouillons, maar het is ook geweldig als een bijgerecht en in pastasalades. Het is populair in heel Europa, vooral in Griekenland, waar het bekend staat als Krithiraki.
Orzo-pasta wordt gemaakt met griesmeel van griesmeel, dat op zijn beurt is gemaakt wordt van durumtarwe.
Orzo recepten
Bekijk ook onze andere Orzo recepten: Ottolenghi's Orzo met feta en garnalen en de overheerlijke zomerse Orzo salade met citroen.
Orzo risotto
Vandaag maken we heerlijk Orzo recept 'Orzotto' Risotto gemaakt van Orzo met lekker veel pancetta en erwten.
Ingrediënten:
- 150g pancetta in stukjes gesneden
- 6 plakken pancetta
- 1 rode uit, in fijne stukjes gesneden
- 4 knoflook tenen geperst
- 500g orzo
- 1.5 l kippen bouillon
- 500g verse erwtjes of fijne erwten uit de vriezer
- sap van een halve citroen + wat citroen zest van de schil
- basilucum blaadjes
- 75g parmezaanse kaas, plus wat extra om te serveren
Werkwijze:
- Bak de pancetta tot ze knapperig en goudkleurig is. Haal het uit de pan en hou apart. Zet het vuur wat lager en bak de rode ui in dezelfde pan tot ze glazig wordt. Doe de knoflook erbij en roer nog een minuutje.
- Doe de orzo in de pan en bak dit 2 minuten aan onder voortdurend roeren. Doe dan de 500ml van de kippenbouillon erbij en breng zachtjes aan de kook.
- Voeg steeds wat bouillon toe als het is opgenomen door de Orzo. Net zoals je met Risotto doet.
- Na vijf minuutjes voeg je de erwtjes toe en breng alles weer zachtjes aan de kook.
- Laat zacht koken voor ongeveer 10 minuten of totdat de Orzo gaar is.
- Voeg het citroensap, de zest, de parmezaanse kaas en de basilicum blaadjes toe.
- Breng op smaak met peper en zout en serveer met wat extra parmezaanse kaas.
Bekijk ook het recept van Ottolenghi's Orzo met garnalen en de zomerse Orzo salade met citroen.