Orzo salade met citroen.
Ik had eigenlijk nog nooit Orzo gegeten totdat ik Ottolenghi’s Orzo met garnalen en feta heb gemaakt. Daarna ben ik er zelf mee aan het experimenteren gegaan en het is inmiddels een vast item in ons menu.
Wat is Orzo ?
Orzo is een gedroogde pasta die wel iets lijkt op een grote rijstkorrel. In Nederland is Orzo nog relatief onbekend. Het is een Italiaans pasta en omdat de Italianen Orzo vinden lijken op een gerstekorrel heet deze pasta Orzo, oftewel gerstekorrel. Een dergelijke soort pasta wordt in veel landen rond de Middellandse zee gegeten in bijvoorbeeld soepen, Pilav maar ook als rijstvervanger in Risotto of Paella.
Bekijk ook dit overheerlijke recept van Orzo met pancetta en doperwten.
Zelf heb ik een vegetarische Orzo salade met (ingelegde) citroen gemaakt. Je kunt dit gerecht ruim vooraf maken, het recept is snel klaar en is heerlijk op een mooie zomerse dag of om bijvoorbeeld mee te nemen naar een picknick.
Vegetarisch Orzo recept
Ik heb er zelf een vegetarische Orzo van gemaakt maar je kunt hem ook heel goed maken met stukjes kipfilet in plaats van mozzarella.
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 125 gram Orzo
- 1 stronk broccoli
- 1 courgette
- 1 buffel-mozzarella
- 1 (ingelegde) citroen
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel zonnebloem pitten
- Ghee
- Olijfolie
- Peper en zout
Werkwijze:
- Kook de Orzo beetgaar volgens de verpakking
- Verdeel de broccoli in kleine stronkjes
- Snijd de courgette in kleine blokjes
- Rooster de pijnboompitten en zonnebloempitten kort totdat ze gaan kleuren en hou ze daarna apart
- Roerbak de broccoli en courgette samen in wat ghee totdat de courgette licht begint te kleuren en hou ze daarna apart
- Snijd de mozarella in blokjes
- Snijd de (ingelegde) citroen met schil en al in hele kleine stukjes. Als je geen ingelegde citroen hebt kun je ook gewone citroen gebruiken. Gebruik dan alleen het vruchtvlees en sap. Hou dan een schijfje citroen apart als garnering.
- Meng alle ingrediënten in een mooie kom en strooi de pitjes als laatste over de salade.
- Maak af met peper en zout naar smaak en sprenkel er wat olijfolie overheen.