Gin wordt gemaakt van een graanalcohol of een neutrale alcohol zoals wodka, daar wordt een smaak aan toegevoegd met botanicals. Bloemen, zaden, wortels, specerijen, kruiden allerlei smaakmakers kunnen er aan worden toegevoegd. Als de gin gemaakt wordt met graanalcohol heet het “London dry” en als er ‘distilled’ op de fles staat wordt deze gemaakt met een neutrale alcohol, veelal wodka. Eigenlijk is gin dus wodka met een smaakje.
De klassieke ‘Gin Tonic” wordt met een Tonic gemaakt, van origine was dit een enigszins bitter drankje maar tegenwoordig zijn er vele soorten Tonics. Helaas zit daar ook vaak veel suiker in. Veel leuker is het om je eigen Gin Tonic te maken met mineraalwater en daar je eigen smaak aan te geven met bloemen, specerijen of vers fruit.
Elke gin smaakt naar jeneverbes, een beetje een zoetige smaak met een vleugje dennennaalden en citroen. Het verschil in alle Gin soorten zit hem in de smaak die is toegevoegd. Als je je eigen Gin cocktail maakt kun je ook een 100o proof Wodka gebruiken, dan heb je smaak helemaal in de hand. Eigenlijk maak je dan een Wodka cocktail, of heet het dan toch Gin cocktail.… :-).
Je kunt met deze recepten dus meerdere kanten uit, je kunt er een Gin Tonic van maken of een Wodka cocktail van maken. Uiteraard kunnen al deze recepten ook heel goed gebruikt worden voor een alcoholvrije cocktail en je kunt er naar smaak wat honing of suiker aan toevoegen.
Rose Gin cocktail
- 45 ml Gin of Wodka
- 135 ml (gekoeld) mineraalwater
- 3 hibuscusblaadjes uit het Gin Tonic pakket
- 100 ml watermeloensap
- 1 stuk watermeloen voor de garnering
- IJsblokjes
Voeg de blaadjes hibiscus bij de gin, de heeft een paar uurtjes nodig om de kleur goed los te laten dus doe dit ruim vooraf. Zeef de blaadjes uit de Gin en voeg het meloensap erbij. Verdeel over twee glazen en vul af met mineraalwater en ijs. Garneer met een stuk watermeloen. Vervang de Gin eventueel door Wodka.
Spicy Gin cocktail
- 45 ml Gin
- 135 ml (gekoeld) mineraalwater
- Rozemarijn uit het Gin Tonic pakket
- Twee rode pepers over de lengte ingesneden
- IJsblokjes
Voeg de rozemarijn blaadje bij de Gin en laat een uur of wat infuseren. Zeef de blaadjes uit de Gin. Verdeel alle ingrediënten over twee glazen en gebruik de rode peper als roerstaafje. Vervang de Gin eventueel door Wodka.
Seabreeze Gin cocktail
- 45 ml Gin
- 135 ml Mineraalwater
- zeezout op een schoteltje
- 1 citroen uitgeperst
- IJsblokjes
Maak de bovenrand van twee glazen vochtig en doop ze in het zeezout. Schenk daarna de Gin, het citroensap en wat mineraalwater in het glas. Serveer met een schijfje citroen.
Komkommer, Limoen en Rozemarijn Gin cocktail.
- 45 ml Gin
- 100 ml mineraalwater
- Halve komkommer over de lengte in lange repen gesneden, de zaadlijsten er uit gesneden en in de blender of met een staafmixer tot sap draaien.
- Rozemarijn
- Het sap van limoen
- Twee limoenschijfjes
- IJsblokjes
Voeg de rozemarijn bij de Gin en laat enige uren infuseren. Zeef de blaadjes uit de Gin. Verdeel de Gin, komkommerwater en het sap van de limoen over twee glazen. Voeg er een schijfje limoen bij en vul het glas verder met mineraalwater en ijs. Vervang de Gin eventueel door Wodka.
Sinaasappel lavendel Gin cocktail
- 45 ml Gin
- 100 ml mineraalwater
- Het sap van 1 sinaasappel
- ½ theelepel lavendel uit het Gin Tonic Pakket
- ½ schijf sinaasappel per glas ter garnering
Voeg de lavendel bij de Gin en laat enkele uren infuseren. Zeef de lavendelblaadje uit de Gin en verdeel deze over twee glazen. Voeg het sinaasappelsap erbij en vul af met mineraalwater en ijs. Serveer met een halve schijf sinaasappel. Vervang de Gin eventueel door Wodka.
De geschiedenis en meer Gin cocktail recepten vind je hier.