Gin, Gin Tonic, Gin cocktails, Gin mixen, alles over Gin. – TeaSaltAndSpices

Gin

De Engelsen zijn gek op Gin en veel mensen denken dat Gin een Engelse vinding is. Gin ontstond echter in de zeventiende eeuw in Nederland. Er werd toen op grote schaal sterke drank gemaakt van graan en druiven. In Nederland ontstond toen de jenever op basis van graan, op smaak gebracht met jeneverbessen en gerijpt op eikenhouten vaten. Deze jenever werd door de Nederlandse soldaten gebruikt om zichzelf moed in te drinken tijden de Nederlands-Spaanse oorlog.  De Engelse soldaten die in deze oorlog meevochten noemden deze drank 'Dutch Courage" en dronken graag een glaasje mee. 

De Engelsen namen deze goedkope drank mee naar huis en gingen zelf ook 'Ginniver' stoken. Op enig moment waren er over de 7000 officiële stokers van Gin in Londen. Deze goedkope drank werd zo veelvuldig gedronken dat de politiek besloot in te grijpen met het heffen van belasting en accijns. Een regel die door iedereen werd genegeerd. Later in 1700 werd er een wet uitgevaardigd dat Gin alleen verkocht mocht worden door licentie houdende caféhouders. De kwaliteit verbeterde, de prijs steeg en het drinken van Gin kreeg meer sociale status. Mede ook door de Gin palaces die in Londen werden geopend en een rijker publiek trokken. 

Gin Tonic

De Engelsen zijn de Gin gaan mixen met Tonic in de achttiende eeuw. Ergens in India bij het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie heeft iemand de Gin Tonic bedacht. De aan de tonic toegevoegde stof kinine hielp tegen malaria. De Britse officieren temperden de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoensap en gin

 

Gin Tonic verhouding 

Er zijn tegenwoordig vele smaken Tonic en de verhouding zal naar smaak ook verschillen maar in eerste instantie kun je uitgaan van een verhouding van 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). En dan natuurlijk heerlijk experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, net zo lang tot je jouw favoriet hebt ontdekt!

 

Gin cocktail

Gin cocktails

Gin cocktail met lavendel en hibiscus. 

Heerlijke Gin cocktail met de geur van Lavendel, laat die zomeravonden maar komen. Deze Gin cocktail moet wel 5 dagen trekken voor de optimale smaak en geur dus je hebt er even wat tijd voor nodig....

Ingrediënten uit onze box met Gin Tonic kruiden

 • 3 el gedroogde lavendel
 • 2 blaadje hibiscus 
 • 480 ml gin

Werkwijze

 1. Meng de lavendel de hibiscus blaadjes en de gin in een grote luchtdichte weckpot. Sluit de pot goed af en laat het ongeveer 5 dagen op een donkere koele plek staan.
 2. Zeef het mengsel door een fijne zeeg boven een grote kom. Dit is een belangrijke stap omdat het drankje erg bitter kan worden als je de lavendel te lang in de gin laat. Schenk de gezuiverde gin over naar een luchtdichte pot en bewaar op kamertemperatuur. Gebruik het binnen 4 maanden.  

Gin cocktail met sinaasappel en kruidnagel

Ook voor deze cocktail geldt dat de kruidnagel enkele dagen moet trekken in de Gin. De sinaasappel kan wat bitter worden dus zeef de gin na een dag of drie. 

 • 1 theelepel gedroogde sinaasappel uit de box met Gin Tonic kruiden
 • 6 kruidnagels
 • 100 ml Gin
 • 200 ml Sinaasappelsap

Werkwijze:

 • Meng de Gin de gedroogde sinaasappel en de kruidnagels.
 • Laat 5 dagen trekken en zeef de GIn boven een kom. Bewaar de schone gin in een luchtdichte pot op kamertemperatuur. Serveer de Gin met sinaasappelsap. 

Gin Tonic kruiden

 

Meer Gin Tonic recepten vind je hier

 

 


Oude berichten Nieuwe berichten