Satésaus (of pindasaus) van pindakaas is heel gemakkelijk zelf te maken en zo lekker dat je nooit meer een saus uit een pakje wilt. Het recept van de saus met pindakaas is erg snel en gemakkelijk. Wil je het helemaal naar je eigen smaak maken dan kun je hem ook maken met ongebrande pinda’s.
Je hebt dan wel een keukenmachine nodig en het is iets meer werk omdat je deze vooraf even moet bakken in de olie maar het is erg lekker.
En als je dan toch bezig bent met pinda’s is het ook leuk om zelf pinda’s te roosteren met knoflook en peper. Hoe je dit het beste doet beschrijf ik onder aan deze pagina.
Ingrediënten voor de satésaus:
- 200 gram ongebrande pinda’s of pindakaas
- 250 ml melk (dit mag ook amandelmelk of kokosmelk zijn)
- een stukje gember heel fijn gehakt
- Een klein uitje heel fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- ½ theelepel rode chili
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel ketjap manis
- bruine suiker of palmsuiker naar smaak
- een snufje zout
- Verse djeroek poeroet blaadjes, tegenwoordig vaak bij de beter gesorteerde toko’s verkrijgbaar.
Werkwijze:
- Als je de satésaus met pinda’s maakt bak je deze in een klein laagje arachide of zonnebloemolie op tot ze net goudbruin zijn. Als ze iets zijn afgekoeld kun je ze fijnmalen in de keukenmachine tot de gewenste gladheid.
- Doe een klein scheutje olie in een steelpannetje en bak de gember, de knoflook en de ui op een laag vuur een paar minuten tot de ui glazig is.
- Doe de chili en kurkuma erbij met de ketjap manis.
- Voeg nu de pindakaas samen met een scheutje melk bij alle ingrediënten, het brandt snel aan dus hou het vuur laag en blijf roeren.
- Voeg melk toe tot je de gewenste dikte hebt verkregen.
- Breng nu op smaak met wat suiker en een snufje zout en voeg eventueel nog wat chili toe als je hem niet pittig genoeg vindt.
- Garneer met wat chili, en wat djeroek poeroet blaadjes.
De saus is niet alleen bij saté lekker maar ook bij gerechten als gado-gado, bij tempeh, spare-ribs maar ook heel leuk om te serveren bij rijstrolletjes met garnalen.
Knoflookpinda’s met pit, geroosterde pinda's uit de oven.
Pinda’s roosteren in de oven is heel gemakkelijk. Het fijne is dat je dan ook zeker weet dat er geen additieven gebruikt worden. Gebruik hiervoor ongebrande pinda’s. Per 100 gram pers je twee knoflookteentjes en meng dit goed met je handen door de pinda's zodat de smaak goed verdeeld wordt. Verwarm de oven voor op 150 graden en leg een vel bakpapier op de plaat. Doe op het laatst nog een snufje Aleppo peper door de pinda’s en serveer met een schijfje citroen en wat bosui.