Uiensoep met gefermenteerde zwarte ui en bruin bier. Uiensoep was vroeger eigenlijk een beetje 'voer voor de armen'. Uien waren goedkoop en je kon er toch een heerlijke maaltijd mee serveren. Wij maken er een culinaire uiensoep van met bruin bier en zwarte ui.
Het bitter van het bier is heerlijk met het zoete van de zwarte uien. Uien hebben altijd een beetje een zoete smaak, zeker als je ze zachtjes laat karameliseren. De ansjovis geeft een zoutige smaak aan de soep.
Ingrediënten:
- 1 kilo uien (in vieren gesneden en dunne ringen)
- 2 gefermenteerde zwarte uien in kleine stukjes gesneden
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 4 ansjovisfilets, grof gehakt
- 1 el tijm
- 1 flesje Leffe Bruin
- 500 milliliter groente bouillon.
- 2 el ghee
- beboterde plakken stokbrood
Werkwijze:
- Verwarm de pan voor en doe er 2 eetlepels ghee in. Doe de knoflook en ansjovis in de pan en laat de ansjovis "smelten'. Voeg er dan de uien bij en laat 15 minuten op een zacht vuurtje de uien zacht worden en zachtjes karameliseren.
- Voeg de overige ingrediënten in de pan en laat op een zacht vuurtje nog een half uur gaar worden.
- Doe de soep in een kom en leg er een plak beboterde stokbrood boven op met wat tijm. Zet de kom onder de grill totdat het stokbrood kleurt. Als je geen grill hebt kun je het stokbrood in de toaster doen voordat je deze op de soep legt. In dit geval doe je er geen boter op.
Hier vind je meer informatie over de gefermenteerde zwarte ui.