Sambar Masala maken voor de Zuid Indiase groente en linzendal

Dit recept is de Masala die in het Zuid Indiase Sambaar gerecht, een vegetarisch groente en linzenstoofpot, gebruikt wordt. 

Sambaar is een soort linzensoep met groentes en wordt veelal als bijgerecht gegeten. Het kan echter ook heel goed gegeten worden met Naan en Chappati. 

Garam Masala recipe

 

Ingrediënten:

- 3 tot 5 gram chilipepers (of anders naar smaak)

- 4 verse of gedroogde curry blaadjes (neem)

- 7 gram korianderzaad

- 3 gram mosterdzaad

- 3 gram komijnzaad

- 3 gram zwarte peperkorrels

- klein mespuntje asafoetida

Werkwijze:

Rooster de chili's en de verse curry bladeren in een droge pan totdat ze crispy zijn. Als je gedroogd curryblad gebruikt hoeft dit niet mee geroosterd te worden maar kan het direct mee in de specerijen molen. Zet het apart in een kommetje.

Rooster het zaad en de peperkorrels in een droge pan totdat ze lekker beginnen te ruiken. Doe het bij de chili's en curryblad en laat afkoelen. 

Blend het geheel tot een fijn poeder in de kruidenmolen of koffiemolen. Wacht met openen van de molen tot het poeder wat tot rust komt anders irriteert de geur van de chili je ogen. 

Bewaar het in een afgesloten pot, het liefst in het donker. 

De geur van deze Masala is heerlijk. Ik maak het zelf in kleine hoeveelheden omdat het het lekkerste smaakt en geurt als alle specerijen vers geroosterd en gemalen zijn. Je kunt curryblad soms wel ingevroren kopen in de toko of groothandel. Het verse blad is een stuk lekkerder dan het gedroogde. 

Asafoetida, ook wel asafetida genoemd of in het Nederlands duivelsdrek is de gele, gedroogde hars uit de wortels en stelen van een enorme, kruidachtige plant uit de familie van de schermbloemen. Het wordt gebruikt in de keukens van het Midden Oosten, de Ayurvedische en Indiase keuken.

 


Oude berichten Nieuwe berichten