Wat zijn de ingrediënten in Teriyakisaus?
Traditionele teriyakisaus bestaat uit vier hoofdingrediënten, waaronder suiker, mirin, sojasaus en gember. De saus is zoet en zout tegelijk dankzij de sojasaus en suiker. Ik gebruikte een combinatie van palmsuiker in mijn saus voor een meer natuurlijke zoetstof en zoals altijd voegde ik ook wat gehakte knoflook toe.
Je kunt deze teriyakisaus echt gebruiken als marinade voor allerlei eiwitbronnen en groenten. Dus als tempeh niet jouw ding is, ruil de tempeh dan voor tofu, maar teriyakesaus met zalm is ook erg lekker !
Ingrediënten voor de teriyakisaus:
- 250 ml water
- 2 el azijn, als je het hebt rijstazijn (mirin)
- 75 ml soya saus (voor een glutenvrije saus kun je tamari gebruiken)
- 50 gr palmsuiker
- 1 el geraspte gember
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 tl Aleppo peper
- voor een niet vegan versie kun je een eetlepel vissaus toevoegen
Voor het binden van de teriyakesaus
- 2 eetlepels maiszetmeel
- 75 ml koud water
Werkwijze:
- Verwarm alle ingrediënten voor de saus totdat de suiker is opgelost.
- Snijd de tempeh in de gewenste vorm en doe deze samen met de tempeh marinade in een kom.
- Laat 1 á 2 uur marineren op kamertemperatuur.
- Bak de tempeh met marinade op een middelhoog vuur in een wok
- Los het maiszetmeel in de tussentijd op in het koude water.
- Voeg dit mengsel de laatste paar minuten bij de tempeh in de wok.
- Het zorgt ervoor dat saus mooi bindt en gaat glanzen.
- Serveer op een bedje van spinazie en garneer met wat leuke dingen die je in huis hebt, amandelschaafsel en tomaatjes, gebakken uitjes, bosui, een schijfje rode peper, zwart sesamzaad of een schijfje citroen.