Ottolenghi's aubergine, geblakerde aubergine met feta en harissa olie

De Brits-Libanese kok Yotam Ottolenghi heeft een you-tube kanaal en geeft ook online les op masterclass.com waarbij hij zijn keukengeheimen deelt en de meest heerlijke gerechten maakt. De kooklessen van Ottolenghi gaan over de moderne Midden-Oosterse keuken en als groot fan kijk ik natuurlijk vaak naar zijn video's. 

Eén van de gerechten die Ottolenghi maakte is dit gerecht van gebrande aubergine met feta en harissa olie. De aubergine wordt door Ottolenghi zwart geblakerd in de grilpan . Zelf doe ik het altijd in de oven onder de grill maar op een gaspit kan natuurlijk ook. 

Ottolenghi's aubergine

Zwart geblakerd eten staat natuurlijk niet bekend als zijnde gezond maar je haalt de zwart geblakerde schil er af en die eet je verder niet. 

Het leuke van Ottolenghi's gerechten is dat ze vaak gemaakt worden met ingrediënten die ik toch vaak in huis heb, zo ook dit gerecht van Ottolenghi's aubergine met feta en harissa olie. 

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 130 gram feta
  • 30 gram harissa
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing
  • 50 ml volle melk
  • 15 gr pijnboompitten 
  • een paar takjes dille
  • grof zeezout
  • 60 ml olijfolie
  • pita brood

Werkwijze:

  • Wrijf de aubergines rondom in met wat olie.
  • Verhit een grilpan tot deze goed heet is, zet de afzuigkap hoog en een raam open..... 
  • Gril de aubergines tot ze zwart geblakerd zijn. Als de schil tijdens het roosteren open scheurt geeft dat aan dat de aubergine goed gaar is en dit maakt het pellen als de aubergine voldoende is afgekoeld alleen gemakkelijker. (zelf rooster ik de aubergine's in de oven onder de gril functie.)
  • Als de aubergine voldoende is afgekoeld kun je ze schillen. Schil ze tot net onder het steeltje en zorg ervoor dat de aubergine intact blijft. Snijd over de lange zijde net niet helemaal door. 
  • Bestrooi ze met zeezout en leg ze op een rekje of in een zeef om nog wat vocht uit te laten lekken. 
  • meng in de tussentijd de rest van olie met de harissa, citroensap en honing. 
  • Rooster de pijnboompitten in de droge koekenpan tot ze licht kleuren en neem de pan van het vuur. 
  • Prak de feta en de melk tot een redelijk gladde massa en verdeel deze over twee borden. Strijk het een beetje uit op het bord. 
  • Leg op elk bord een aubergine en druip de harissa olie erover en er omheen. 
  • Garneer met pijnboompitten en serveer met pita brood. 

UIt onze collectie: twee verschillende boxen met Ottolenghi specerijen die hij in zijn kookboeken gebruikt. Leuk om cadeau te geven of gewoon voor jezelf. 

 

.    

 


Oude berichten Nieuwe berichten