Alles over Nigella zaad en het gebruik ervan.

Nigella zaad, ook weer zo'n zaadje dat meer bekendheid heeft gekregen door de kookboeken van Ottolenghi. Nigella zaad gebruikt hij in zijn kookboek Ottolenghi Test Kitchen 'Shelf love'. 

Maar wat is Nigella zaad nou eigenlijk? Het zijn de pikzwarte, driehoekige, gedroogde zaadjes van Nigella Sativa plant. Een eenjarig kruid in de ranonkel-familie die zo’n 60 cm hoog wordt. De zaadjes ruiken in eerste instantie nergens naar, maar als je erop sabbelt smaakt het naar oregano, maar dan natuurlijk net anders, pittiger.

Nigella zaad wordt door Ottolenghi gebruikt in het gerecht van geroosterde pompoen, een gerecht geïnspireerd op de Indiase keuken. Het zaad ook veel gebruikt in de Ayurvedische keuken waar het kalonji zaad genoemd wordt. Men kent er vele goede eigenschappen aan toe. Door antioxiderende eigenschappen helpt nigella om vrije radicalen in het lichaam te doden die oxidatieve schade kunnen veroorzaken. Verder zit er een stofje in dat thymoquinone heet en in verband gebracht met antischimmel-, antivirale, antibacteriële en antiparasitaire activiteit. Allemaal hele leuke bijkomstigheden dus voor een piepklein zwart zaadje dat ook gewoon lekker is in je gerechten. 

 

Nigella zaad, wat is het en hoe gebruik je het ?

De zaden van de nigella worden kort geroosterd in een droge koekenpan of meegefruit in het begin van het kookproces ter verkrijging van een nootmuskaat-achtige smaak.  De smaak wordt  ook omschreven als  ui achtig met tonen van oregano en zwarte peper. 

Je kunt het zaad in vele gerechten en bereidingen gebruiken, Nigella is een van de vijf specerijen in Bengaals vijfkruidenpoeder (panch poron) In de Indiase keuken wordt het veel gebruikt, vooral in chutneys en groenten gerechten of bijvoorbeeld als smaakaccent op gebakken brood/naan. Rooster de zaden even in een droge pan voor het gebruik zodat de smaak vrij kan komen. 

Op internet wordt Nigella vaak verward met zwarte komijn, dit is niet hetzelfde zaad. Zwarte komijn is feitelijk geen zaadje, maar een gedroogde vruchtje. Vooral bekend in Iran, Afghanistan, Pakistan en het Noorden van India. Hoewel “gewone komijn” van zichzelf al heerlijk ruikt, ruikt zwarte komijn een beetje raar. Aards en muf, als een gefermenteerde, zwarte theesoort. Maar meegebakken in gerechten komt er een lekkere, nootachtige smaak/geur vrij. Het wordt gebruikt in Indiase Masala's. 

NIgella zaad zit in onze box met Ayurvedische specerijen en in onze box met Ottolenghi Test Kitchen 'Shelf Love' specerijen. 


Oude berichten Nieuwe berichten