Nasi Lemak, rijst in kokosmelk. Maleisische rijstebrij recept.

Aten jullie als kind ook wel eens rijst met boter en suiker als er wat rijst over bleef in de pan ? Dit gerechtje wordt in vele landen gegeten. In Nederland was dit in melk gekookte rijst met boter en suiker en soms ook met kaneel. In Indonesië en Maleisië koken ze de rijst in kokosmelk, eventueel met wat kardemom of steranijs erbij. 

Nasi Lemak is de Maleisische naam en Nasi Uduk de Indonesisch naam voor in kokosmelk gegaarde rijst. Heerlijk geurende rijst die helemaal niet moeilijk te maken is. 

In Maleisië wordt dit gerecht veelal bij het ontbijt gegeten en in Indonesië, de Nasi Uduk wordt het verpakt in een bananenblad en als lekkernij gegeten, eventueel met wat gebakken uitjes er op. (Bananenblad / Pisangblad is te verkrijgen bij de toko)

De rijst is de basis van dit gerecht en je kunt er verder volledig je fantasie op los laten en er allerlei lekkere gerechten bij maken met wat je op dit moment in huis hebt. Ook kun je wat specerijen toevoegen bij het koken zoals ik in dit recept heb gedaan, Het meekoken van steranijs of kardemom geven een bijzonder twist aan dit gerecht. 

Je kunt voor de smaak wat Pisangblad met de rijst meekoken en de rest van het blad gebruikt om de rijst mooi te serveren. 

Nasi Lemak

 

Ingrediënten voor de rijst:

  • 300 gr basmati rijst
  • 1/2 tl zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 350 ml water
  • een stuk pandanblad
  • 2 kardemom peulen

Ingrediënten sambal:

  • 5 verse rode pepers zonder pitjes
  • 1 gedroogde chili
  • 100 gr ui kleingesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl zout
  • 125 ml neutrale olie
  • 2 el water
  • 1 el tamarindewater (zie onderstaand)
  • 1 el fijne kokosbloesem suiker

Serveer met gebakken uitjes, katjang goreng en hardgekookte eieren. Eventueel wat ikan bilis Maleisische naam of ikan teri (Indonesische naam), dit is gedroogde en gefrituurde ansjovis. 

Voor het Tamarindewater:

Laat 25 gram tamarinde tenminste 5 tot 10 minuten weken in 3dl warm water. Zeef het in een fijne zeef en bewaar het vocht.

Werkwijze:

  • Was en zeef de rijst onder de kraan. Laat hem daarna goed uitlekken en doe de rijst met de overige ingredienten in een pan. Laat 10 a 12 minuten koken, Als de rijst gaar is neem je de pan van het vuur en laat je de rijst nog 10 minuten staan met de deksel op de pan. 
  • kook intussen de eieren en schil ze.
  • Pureer verse en de gedroogde pepers, de ui, de knoflook, het zout, 2 el olie en het water in een foodprocessor of staafmixerbakje tot een gladde pasta. 
  • Maak een cone van keukenpapier en pandanblad. Doe op de zijkanten wat van de sambal, gebakken uitjes en katjang. Doe daarna de rijst in het midden zodat de rijst mooi bedekt wordt. Serveer op een pandanblad met hardgekookt ei. 

Oude berichten Nieuwe berichten