Ik kende zelf al het Muhammara recept van Ottolenghi maar dit recept, dat ik van de dames van thecookingstories.com mag gebruiken is zo veel heerlijker.
Wat is Muhammara?
Muhammara is een soort spread die zijn oorsprong vindt in de Syrische keuken. Maar de laatste jaren vind je het in steeds meer keukens zoals de Turkse en Arabische keuken. Het hoofdingrediënt zijn geroosterde paprika’s. Deze koop je in de supermarkt of Turkse of Marokkaanse winkel. Ze zitten in een pot. Daarnaast gaan er noten, specerijen en verse kruiden in. In onze versie vind je ook zwarte knoflook als ingrediënt, daarover vertellen we onderaan de blog meer.
Muhammara is al te vinden in de bakjes in de supermarkt, maar deze lijkt in geen velden of wegen op het recept van thecookingstories. De versie van Jessica en Marieke is veel lekkerder!
Hoe maak je muhammara?
Muhammara maken is supermakkelijk! Eigenlijk is het letterlijk een kwestie van alle ingrediënten in een mixer of hakmolen gooien en alles fijnmalen. Hoe lekkerder en verser de ingrediënten die je gebruikt hoe lekkerder natuurlijk. En kleine tip: als het kan, maak de dip dan een dag van tevoren. Op dag 2 is hij namelijk nog lekkerder!
Zwarte knoflook
Dit ingrediënt is niet heel bekend, maar wel erg lekker! Het lijkt eigenlijk niet echt op knoflook. Allereerst is de geur veel subtieler en is het teentje juist heel zacht. Ik heb een beetje research gedaan en zwarte knoflook is eigenlijk een gefermenteerde witte knoflook. Het doet sommige mensen denken aan smaken als balsamico, drop maar bovenal een echte umami smaak.
Ingrediënten
- 350 gram gegrilde paprika's (uitgelekt uit een pot)
- 2 theelepels tomatenpuree
- 30 gram walnoten
- 2 tenen zwarte knoflook of te vervangen door 1 teen gewone knoflook
- 0,5 theelepel komijn
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel olijfolie
- 0,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 0,5 theelepel zout
- verse peterselie
- 1 eetlepel citroensap
Werkwijze:
- Doe alle ingrediënten in de hakmolen of keukenmachine.
- Pureer tot alles goed is gemengd en je een dip krijgt. Er mogen nog stukjes paprika zichtbaar zijn, maar niet te grof.
- Serveer met een lekker stuk (plat)brood en garneer eventueel met extra peterselie.
Dit recept heb ik mogen gebruiken van thecookingstories, zij zijn ook te vinden op instagram @the.cooking.stories.