Luxe tortilla met zwarte knoflook en gekarameliseerde uien

Deze luxe Spaanse tortilla heeft een bijzondere twist door de zwarte knoflook en gekarameliseerde ui. De tortilla is van oorsprong een goedkoop en vullend gerecht maar  je kunt hem ook maken met luxe ingrediënten zoals zwarte knoflook. De zoete smaak van de gekarameliseerde uien gaat perfect samen met de umami smaak van de zwarte knoflook en de aardappelen.

Uien zitten van nature vol suiker en tijdens het karameliseren zetten deze suikers zich om in karamel en worden de uien heerlij zacht en zoet. Je moet er even bij blijven om te zorgen dat het resultaat ook helemaal naar wens is.

Een tortilla kun je bij de tapas serveren of in punten snijden en serveren met een salade.

Ingrediënten:

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 5 uien
  • 5 teentjes zwarte knoflook in stukje gesneden
  • 2 eieren
  • klein beetje geraspte oude kaas voor over de bovenkant
  • goede kwaliteit olijfolie
  • Een snufje zout

Werkwijze:

Het karameliseren van de uien:

  • Snijd de uien overlangs doormidden en in dunne plakjes.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de uien even aan.
  • Zet het vuur nu op middelhoog vuurtje en blijf bij de pan.
  • Het belangrijkste is dat je er nu bij blijft en de uien af en toe even omschept zodat ze niet aanbakken, ze mogen absoluut niet zwart worden.
  • Het omzetten van de suikers in karamel duurt ongeveer 40 á 50 minuten en ze kleuren goudbruin.

 

De tortilla:

  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes van 0,5 cm
  • Doe een flinke scheut olie in de pan en gaar de aardappelen ca 8 á 10 minuten op een middelhoog vuurtje, niet aanbakken. Laat vervolgens afkoelen.
  • Klop de eieren los en meng de eieren met de aardappelen samen met de stukjes zwarte knoflook en voeg daarna gekarameliseerde ui toe, ongeveer de hoeveelheid van 1 ui. Bewaar de rest.
  • Schik de aardappels met uien en knoflook nu in een ovenschaal en strooi er de geraspte kaas overheen.
  • Zet 40 minuten in de oven op 175 graden.
  • Serveer op kamertemperatuur in punten gesneden.

 

De overgebleven gekarameliseerde ui kun je erbij serveren maar kan ook nog enige dagen bewaard worden in de koelkast. Het is lekker met kaas maar ook bijvoorbeeld bij spruitjes of een stukje vlees.

 

 


Oude berichten Nieuwe berichten