Gerechten in de tajine kun je langzaam laten garen zodat de smaken van alle specerijen goed in het vlees kunnen trekken. Met deze stoofschotel van rundvlees kun je eindeloos variëren, het vlees kan vervangen worden voor kip of lamsvlees voor een heerlijke lamsvlees tajine of het kan zonder vlees als vegetarisch tajine gerecht gemaakt worden.
Ingrediënten:
- 600 gram sukadelap
- 1 ui in kleine stukken gesneden
- 3 knoflook geperst
- 4 tomaten in stukken gesneden
- 1 winterpeen in stukken gesneden
- 1 zoete paprika in stukken gesneden
- 2 eetlepels ras el hanout (zie het recept in de Marokkaanse box)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel chilipeper fijngemaakt
- peper en zout naar smaak
- 10 stuks medjoul dadels
- 1/2 liter groentebouillon
- ½ gekonfijte citroen in stukjes
- 1 blik kikkererwten
Voor de garnering
dadels, citroen, amandelen, koriander en peterselie
Werkwijze:
Snijd het vlees in kleine stukken en marineer met de ras el hanout en peper en zout. Bak het vlees bruin in wat boter, bewaar de boter en zet het vlees apart.
Bak hierna de ui, de knoflook lichtjes aan. Voeg nu de overige specerijen zoals komijn, chili en citroen toe en bak dit nog even mee.
Voeg nu de wortel en de tomaat samen met het vlees weer in de pan. Bak het nog even mee en doe er de dadels en wat groentebouillon bij. Laat het geheel 2 uur zachtjes garen op een laag vuurtje. Controleer af en toe en als het te droog wordt voeg er dan wat bouillon bij. Na twee uur voeg je de paprika en kikkererwten toe en laat deze nog even meegaren.
Serveer het gerecht in de tajine met dadels, citroen, de amandelen en de verse kruiden. Daarnaast kun je couscous of plat brood serveren.