Perzische kardemom koekjes
In de Perzische keuken worden veel subtiele smaakmakers gebruikt zoals rozenwater, oranjebloesem, saffraan en gedroogde limoen. De Perzische keuken kent een bijzonder smaakpalet zoals bijvoorbeeld deze koekjes met kardemom.
De beste kardemom komt uit India en wordt daar ook gekauwd als ademverfrisser. Het wordt daar ook wel de ‘Koning der specerijen’ genoemd. Het is een van de duurste specerijen ter wereld (na saffraan en vanille). De smaak van kardemom is
groene kardemom is citroenachtig, enigszins bloemachtig met een vleugje eucalyptus.
Kardemom wordt gebruikt in veel soorten gerechten. In India en Azië wordt het gebruikt in curry’s en snoep. In Scandinavië en in Nederland wordt het gebruikt in gebak en zoetige gerechten. In de keuken uit het Midden Oosten is één van de ingrediënten voor Ras el Hanout of de Turkse koffie.
Het beste kun je voor deze koekjes de zaadjes gebruiken en die fijnmalen. Het gebruik van verse kardemom zaadjes geeft de beste smaak en geur. Als je kardemompoeder gebruikt moet hiervan iets meer gebruikt worden.
Ingrediënten:
- 150 gram tarwebloem
- 125 gram zachte boter
- 70 gram poedersuiker
- 1 tl fijngemalen kardemom zaadjes
- 1 snufje zout
- 1 eiwit
- Een handje pecan noten fijngehakt ter garnering
Werkwijze:
- Meng de zachte boter met het poedersuiker tot het een zachte creme wordt.
- Doe daar de tarwebloem, de kardemom en het snufje zout bij en kneed dit snel tot een deeg.
- Verpak het in plastic en laat 2 uur opstijven in de koelkast
- Vorm van het stijve deeg balletjes van ongeveer 17 gram.
- Vorm ze tot een koekje en bestrijk ze met losgeklopt eiwit
- Strooi er wat pecan noten overheen
- ca. 20 minuten garen in de oven op 175C