Koe Lo Yuk, ook wel geschreven als Koe Loe Yuk, is een populair gerecht van zoetzuur varkensvlees dat velen wel kennen. Zoals veel gerechten die wij in Nederland bij de Chinese restaurants eten wijken deze gerechten af van de gerechten zoals ze in China worden gegeten. Dit recept komt van een Chinese kok en is een origineel Chinees recept van de kok Yan Kit.
Door het kort te frituren blijft het vlees nog heerlijk mals en wordt het jasje van het vlees lekker krokant. Je kunt het varkensvlees ook vervangen door kip en dezelfde saus gebruiken. Dit gerecht heet Koe Lo Kai of Koe Loe Kai.
Ik heb het gerecht gemaakt met varkenshaas want dat wordt zo heerlijk mals maar je kunt ook varkensfilet gebruiken. Dit vlees is iets steviger.
Ingrediënten voor de marinade:
- 1 pond varkensschouder of varkenshaas in blokjes
- 2 el water
- snufje knoflookpoeder
- 1/4 tl uienpoeder
- 1/2 tl sesamolie
- 1 tl sojasaus
Ingrediënten voor het beslag:
- 375 g bloem
- 125 g aardappelzetmeel
- 1 ei geklopt in een bakje
- 1 el bakpoeder
- 500 ml lauwwarm water
- snuf zout
Ingrediënten voor het vlees:
- 1 kg varkenshaas - in blokjes van 2x2 cm
- 4 el aardappelzetmeel
Ingrediënten voor de zoetzure saus:
- 500 ml water
- 1 el tomatenpuree
- 75 g kristalsuiker
- 100 ml natuurazijn
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 el gembersiroop
- 2 el aardappelzetmeel
Overige ingrediënten:
- 1 el olie
- 1/2 groene paprika in grove stukken gesneden
- 1/2 rode paprika in grove stukken gesneden
- 1/2 ui in grove stukken
- een blik ananas 250 gram, het sap voor de saus gebruikt
- 2 tl maizena
Werkwijze:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en meng het goed met het vlees. Laat het vlees minimaal een half uur marineren maar liever iets langer.
- De Koe Loe Yuk saus maak je door de gember schijfjes en ster anijs te verhitten in een klein beetje olie. Voeg na een minuut de ketchup toe en blijf dit al roerend een paar minuten verwarmen.
- Voeg nu de azijn, suiker en het sap van de ananas toe en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan laag en laat op een zacht vuurtje indikken.
- Verhit nu een laag olie in een pan om het vlees te frituren en maak in de tussentijd het beslag.
- Meng de bloem, de maizena, het zout en de peper in een beslagkom.
- Zet de kom met het geklopte ei ernaast.
- Haal nu het vlees door het beslag, daarna door het ei en wederom door het beslag.
- Frituur nu het vlees in kleine porties tot het beslag goudbruin is en leg het apart.
- Roerbak de de paprikas en de ui enkele minuten, het moet een beetje knapperig blijven. Voeg deze ingrediënten toe aan de Koe Yoe Yuk saus. Breng de saus aan de kook en laat indikken. Eventueel kun je wat maizena toevoegen in kleine beetjes.
- Als je klaar bent om op te dienen frituur je het vlees nog een paar seconden om het weer op te warmen. Serveer op een diep bord met de saus.