Haloumi
Halloumi is een kaas die uit Cyprus komt. Haloumi kaas wordt gemaakt van een mengsel van geiten- schapen en koeienmelk en gestremd met enzymen. Het is qua structuur een beetje rubberachtig, ergens tussen mozzarella en feta in.
Hoe bak je Haloumi
Alhoewel je haloumi rauw kunt is eten is het het lekkerst als je haloumi bakt of grilt en opdient bij een gerecht. Snijd de kaas in plakken van ongeveer 1 cm dik en bak deze in de koekenpan. De kaas blijft stevig tijdens het bakken en krijgt een mooi korstje dat ook nog een beetje knapperig wordt.
Hoe smaakt Haloumi
Haloumi smaakt van zichzelf een beetje zoutig, niet sterk van smaak en kan het beste gebruikt worden bij een gerecht. Dit gerecht van haloumi met aubergines en tomaten wordt lauwwarm geserveerd als bijgerecht . Het is een comfort gerecht, heerlijk romig door de geroosterde aubergine en tomaten. Serveer het met pita brood en er blijft geen druppel van dit heerlijke haloumi gerecht over.
Haloumi met aubergines en tomaten
Ingrediënten:
- 3 grote aubergines
- 5 el olijfolie, plus extra om je gerecht te besprenkelen
- 4 teentjes fijngehakte teentjes knoflook
- 4 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 2 el tomatenpuree
- 2 tl komijn
- 2 tl gerookt paprika poeder
- ½ tl gedroogde chilivlokken
- 1 laurierblad
- een snufje basterdsuiker
- het sap van ¼ citroen
- een klein handje korianderblaadjes
- 300 g halloumi, in plakjes van ½ cm gesneden
- warme pitta brood om erbij te serveren
Werkwijze:
- Prik de aubergines rondom in met een satéprikker. Leg wat zilverpapier rond een middelgrote gasvlam. Leg nu voorzichtig de aubergine op een matige gasvlam en gril deze 3 á 4 minuten aan elke kant, draai een paar keer tot ze gaar zijn. Het vruchtvlees moet zacht aanvullen als je er een spiesje doorheen steekt. Als je een gril in je over hebt kun je de aubergine ook onder de gril leggen of deze in een grilpan roosteren en garen. De aubergine wordt zwart geblakerd, dit lijkt niet zo gezond maar het zwarte deel wordt volledig verwijderd als de aubergine voldoende is afgekoeld om hem te bewerken. Snijd daarna de bovenkant eraf en hak het vruchtvlees fijn.
- Verhit 3 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze gedurende 30 seconden. Voeg de tomaten, tomatenpuree, komijn, paprika, chilivlokken, laurier en suiker toe. Breng op smaak met een flinke snuf zout. Voeg 100 ml water toe, meng goed en breng aan de kook. Dek af, zet het vuur lager en laat 10-12 minuten sudderen, af en toe roeren, of tot de tomaten zijn afgebroken.
- Voeg nu de aubergines bij de tomatensaus en verwarm voor nog 10 á 12 minuten. Voeg daarna het citroensap erbij.
- Bak in de tussentijd de plakken haloumi in een scheutje olie tot de zijkanten goudkleurig worden.
- Serveer alles op een bord met koriander er over en met pita brood.