Waarom je in de winkel gekochte kruiden links moet laten liggen en zelf Garam Masala thuis moet maken.

Waarom je in de winkel gekochte kruiden links moet laten liggen en zelf Garam Masala thuis moet maken.

Als je een fan bent van de Indiase keuken, heb je waarschijnlijk gehoord van Garam Masala, een mengsel van kruiden die vaak worden gebruikt in vele gerechten. Hoewel het handig is om een kant-en-klaar potje van deze populaire kruidenmix te kopen bij uw plaatselijke supermarkt, mist u misschien het volledige potentieel van deze smaakvolle smaakmaker. Door thuis uw eigen Garam Masala te maken, kunt u niet alleen het mengsel aanpassen aan uw smaak, maar het resulteert ook in een versere en meer aromatische kruidenmix. Bovendien weet je precies wat er in zit, zodat je geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen nodig hebt. In dit artikel verkennen we de voordelen van het maken van je eigen Garam Masala en geven we een eenvoudig recept om je op weg te helpen. Dus, zet dat potje uit de winkel neer en laten we onze eigen specerijen gaan malen!

Garam Masala recept

Voordelen van het zelf maken van Garam Masala

Het maken van je eigen Garam Masala heeft talloze voordelen ten opzichte van het kopen van een kant-en-klare pot. Ten eerste kun je de kruidenmix aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur. Als je bijvoorbeeld meer van kardemom houdt dan van kaneel, kun je het recept aanpassen om meer kardemom en minder kaneel toe te voegen. Ten tweede is het malen van je eigen kruiden een geweldige manier om de smaak van je gerechten te verbeteren. Omdat de kruiden vers zijn gemalen, zijn ze veel aromatischer dan de kruiden die al lange tijd in een potje zitten. Ten derde weet je precies wat er in je kruidenmix zit. Als je je zorgen maakt over onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen in kant-en-klare kruidenmengsels, kun je gerust zijn als je je eigen Garam Masala maakt.

Hoe maak je Garam Masala thuis

Het maken van Garam Masala is gemakkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste kruiden en specerijen en een koffiemolen of specerijenmolen om ze fijn te malen. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

Ingrediënten:

- 2 eetlepels komijnzaad

- 2 eetlepels korianderzaad

- 1 eetlepel kardemompeulen

- 1 theelepel zwarte peperkorrels

- 1 theelepel kaneel

- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel

Stap-voor-stap-instructies:

1. Rooster de komijnzaadjes, korianderzaadjes, kardemompeulen en zwarte peperkorrels in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Roer regelmatig, totdat de kruiden beginnen te geuren (ongeveer 2-3 minuten).

2. Doe de geroosterde kruiden in een koffiemolen of specerijenmolen. Voeg de kaneel, gemalen kruidnagel toe. Maal de kruiden tot een fijn poeder.

3. Bewaar de Garam Masala in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats. Het kruidenmengsel blijft ongeveer 6 maanden vers maar is het lekkerste als het direct gebruikt wordt. 

Curry recepten en kruiden

Deze Indiase kruiden zijn te vinden in onze Curry kruiden-kit met 12 kruiden/specerijen en 3 recepten. 

Recepten waarin Garam Masala wordt gebruikt

Garam Masala kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, van curry's tot soepen tot stoofschotels. Hier zijn enkele heerlijke recepten om je op weg te helpen:

Garam Masala-kipcurry

Ingrediënten:

- 4 kipfilets, in blokjes gesneden

- 1 ui, fijngehakt

- 3 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 eetlepel verse gember, fijngehakt

- 2 eetlepels Garam Masala

- 1 blik tomatenblokjes

- 1 kopje kippenbouillon

- 1/2 kopje Griekse yoghurt

- Verse koriander, voor garnering

Instructies:

1. Verhit een scheutje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak gedurende 2-3 minuten, of tot de ui glazig is.

2. Voeg de kip toe en bak gedurende 5-7 minuten, of tot de kip aan de buitenkant bruin is.

3. Voeg de Garam Masala toe en bak gedurende 1-2 minuten, of tot de kruiden beginnen te geuren.

4. Voeg de tomatenblokjes en kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen gedurende 20-25 minuten, of tot de kip gaar is.

5. Haal de pan van het vuur en roer de Griekse yoghurt erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

6. Serveer de curry met rijst en garneer met verse koriander.

 

Garam Masala-kikkererwtencurry

Ingrediënten:

- 1 eetlepel olijfolie

- 1 ui, fijngehakt

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 eetlepel verse gember, fijngehakt

- 2 eetlepels Garam Masala

- 2 blikken kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld

- 1 blik tomatenblokjes

- 1 kopje groentebouillon

- Verse koriander, voor garnering

Instructies:

1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak gedurende 2-3 minuten, of tot de ui glazig is.

2. Voeg de Garam Masala toe en bak gedurende 1-2 minuten, of tot de kruiden beginnen te geuren.

3. Voeg de kikkererwten, tomatenblokjes en groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen gedurende 15-20 minuten, of tot de saus is ingedikt.

4. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout en peper.

5. Serveer de curry met rijst en garneer met verse koriander.

Conclusie

Het maken van je eigen Garam Masala is niet alleen gemakkelijk, maar het biedt ook talloze voordelen ten opzichte van het kopen van een kant-en-klare pot. Door je eigen kruidenmix te malen, kun je de smaak aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur, en het resulteert in een frissere en meer aromatische kruidenmix. Bovendien weet je precies wat er in je kruidenmix zit, dus hoef je je geen zorgen te maken over onnodige toevoegingen of conserveermiddelen. Met onze Curry kruiden-kit maak je eigen Garam Masala thuis. Je zult versteld staan van hoe veel beter je gerechten zullen smaken!

Ontdek ook deze favorieten top 10 van Indiase curry's


Oude berichten Nieuwe berichten