Crostata di frutta, een makkelijke kersentaart van Italiaanse bodem

De Italiaanse Crostata is in Nederland niet zo heel bekend maar het is de meest gebakken taart van Italië.  De Crostata is een Italiaanse taart met fruitvulling en marmelade. Je kunt hem maken met seizoensfruit en marmelade in allerlei combinaties. 

Omdat het nu kersen seizoen is heb ik een Crostata met kersen gemaakt. Met op de bodem een laagje amaretti-kruim, dit zorgt ervoor dat het vocht wordt opgenomen. Amaretti koekjes zijn gemaakt van gemalen amandelen met eiwit en suiker. De smaak combineert heel goed met kersen.

Maak de taart in een vorm met losse bodem van 26cm en leg een vel bakpapier op de bodem.

Kersentaart

Ingrediënten:

  • 500 gr kersen
  • 100/150 gr goede kersenjam
  • 250 gr patent tarwebloem
  • 50 g maïzena
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • een snufje zout
  • 150 boter op kamertemperatuur
  • 1 eierdooiers
  • 1 ei
  • 1 tl geraspte citroenschil, alleen het gele gedeelte
  • 50 gram Amaretti verpulverd tot kruim

Werkwijze:

  • Zeef de bloem en maizena en snijd de boter met twee messen door de bloem.  Voeg nu ook het ei en de citroenrasp erdoor. Roer het geheel met een vork door elkaar tot alle droge bloem is opgenomen. Kneed het snel tot een deeg en laat het 45 minuten in de koelkast opstijven.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de vorm en laat de rest van het papier over de vorm hangen.  Leg deeg in de vorm en druk het zachtjes aan, laat een stevige rand rechtop staan. Knip het papier nu bij.
  • De kersen wassen, drogen en ontpitten.  
  • De oven voorverwarmen op 180˚C.
  • Bestrooi de bodem met amarettikruim. Verdeel de kersen over de bodem. Doe wat kleine schepjes jam tussen de kersen. 
  • Bestrijk de rand met het losgeklopt eierdooier.
  • Bakken de taart 40 minuten in de oven en laat afkoelen in de vorm. 

Crostata di frutta


Oude berichten Nieuwe berichten