Van champignon/paddestoelensoep wordt ik altijd erg blij maar omdat paddestoelen best wel duur zijn is het eigenlijk een dat je niet zo vaak maakt. De versie die we vandaag gaan maken is een prachtig voorgerecht bij een mooi diner, we gaan er zwarte knoflook in gebruiken. Meer informatie over zwarte knoflook vind je onder aan deze pagina.
Zwarte knoflook is gezond vanwege zijn rijke hoeveelheid aan antioxidanten maar ook paddestoelen zitten vol gezonde voedingsstoffen.
Dus maken we voor vandaag niet alleen een gezonde maar ook een lekkere slanke soep: champignon/paddestoelensoep zonder room en zonder bloem, koolhydraatarm en glutenvrij. Deze champignon/paddestoelen soep kun je maken met oesterzwammen, portobello of cantharellen. Het eekhoorntjesbrood dient enige uren in een klein kopje water geweekt te worden.
Ingrediënten:
- 3 el boter of ghee
- 1 el gedroogde eekhoorntjesbrood, in stukjes gebroken
- 225 gr kastanje champignons, in plakjes
- 225 gr andere champignons zoals Portobello, oesterzwam of cantharellen, in stukjes gesneden
- 1 ui, in kleine stukken
- 3 takjes verse tijm
- een klein beetje peterselie
- Zout & peper naar smaak
- 120 ml droge witte wijn
- 5 teentjes zwarte knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 240 ml melk (amandelmelk kan ook)
Een cadeau box
met kruiden die Ottolenghi
in zijn kookboeken
gebruikt.
12 kruiden
3 recepten
Bereiding:
Bak de champignons en paddestoelen tot het vocht grotendeels verdampt is en de champignons goudbruin kleuren. Haal enkele paddestoelen uit de pan en bewaar ze om de soep mee te garneren.
Voeg de blaadjes van de tijm, de ui en peper en zout toe en bak tot de uit glazig is.
Voeg de wijn, de melk en de knoflook erbij en laat nog een minuut of 10 zachtjes koken.
Pureer de soep tot ze mooi romig is en serveer met een paddestoel en wat peterselie.
Zwarte knoflook is gezond en wordt steeds populairder. Het is gefermenteerde knoflook en wordt zwart door deze gedurende 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte te leggen. De luchtvochtigheid in deze ruimte is tussen de 75-80%. Anders dan bij vele fermentatie-processen ( zoals tempeh of zuurdesem) zijn er geen schimmels en andere starters-culturen nodig. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes die ervoor zorgen dat er een soort maillard reactie plaatsvindt (maillard reactie is de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren, deze reactie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een bruin korstje op de ovenschotel komt.) Deze reactie geeft de knoflook een zwarte kleur en een zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig.