Babi Pangang
Dit recept is de Babi Pangang spek zoals bij de Chinees, we gaan deze maken zoals zij dat doen met buikspek met zwoerd. Babi Pangang buikspek is waarschijnlijk het meest bestelde gerecht bij de Chinees, het krokante spek is heerlijk zoet door de babi pangang marinade en het vel lekker knapperig. Het buikspek wordt langzaam gegaard in de oven.
Het vette van het spek combineert heel goed met zoetzure saus, Atjar Tjampoer en rijst. Veel gerechten die we eten bij de Chinees zijn aangepast aan de Nederlandse smaak. De smaak van Babi Pangang is echter nog redelijk authenthiek gebleven niet aangepast aan de Nederlandse smaak.
Buikspek marineren
Om te beginnen gaan we natuurlijk marineren, het beste kun je het vlees een dag vooraf al in de marinade zetten zodat het lang in de marinade kan staan. In dit recept is 7 uur gemarineerd maar langer mag ook. Het komt de smaak ten goede.
Krokante buikspek
De suiker en de wijn die in de marinade wordt gebruikt zorgt ervoor dat het spek een lekker zoetige smaak krijgt en het uitdrogen van het zwoerd (zie werkwijze) zorgt ervoor dat het buikspek lekker krokant wordt.
Ingrediënten:
- 1 kilo buikspek met zwoerd, verkrijgbaar bij de slager.
- Een kopje grof zeezout
- Een platte schaal om het vlees te marineren
- 1 eetlepel venkelzaad fijngemalen
- ½ eetlepel zwarte peperzaad fijngemalen
- 1 eetlepel korianderzaad fijngemalen
- 2 eetlepels bruine suiker
- 60 ml Shaoxing rijstwijn
- 60 ml rijstwijn
Werkwijze:
- Maak het zwoerd schoon door het eventuele vuil er af te schrapen met een mes. Het moet mooi rose worden. Was het spek en dep de bovenkant (het zwoerd) goed droog met keukenpapier.
- Meng alle kruiden met de rijstwijn en doe deze in de platte schaal. Leg het spek er voorzichtig in, het zwoerd moet droog blijven. Zet de schaal in de koelkast en laat het minimaal 7 uur marineren. De koele lucht van de koelkast zorgt ervoor dat het zwoerd uitdroogt.
- Bekleed een ovenschaal met aluminium en leg deze onder een rooster om het vet op te vangen. Het spek wordt op een rooster gelegd.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en snij in de tussentijd het spek in met een mes. Het zwoerd wordt ingesneden in een ruitpatroon.
- Leg het spek op aluminum op het rooster en vouw het aluminium zo dat er een soort schaal ontstaat. Het zwoerd moet onbedekt en droog blijven.
- Leg een laagje van 3mm zeezout aan de bovenkant op het zwoerd. Zorg dat alles goed bedekt is.
- Laat het spek nu 45 minuten in zijn eigen vocht roosteren.
- Haal het zeezout er af en verwijder het aluminium folie.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 240 graden.
- Laat het spek nu nog een keer roosteren tot het vel lekker krokant is, ca 30 à 45 minuten.
- Laat het vlees nog even 10 minuten rusten en snijd het voor het opdienen in kleine plakjes.
- Serveer met wat witte rijst en een pittige komkommer salade.