Wat is een okra eigenlijk ? Een okra is een vruchtgroente van oudsher voorkomt in de Surinaamse en Indiase keuken. Tegenwoordig kun je deze groente vaak ook in de supermarkt kopen. Er zitten weinig calorieën in en het is een veelzijdige groente die op vele wijzen klaargemaakt kan worden. Je kunt de okra’s koken of bakken, stoven, wokken etc…. De smaak van okra is een klein beetje vergelijkbaar met een sperzieboon.
Je hoeft de okra alleen even te wassen en het topje eraf te snijden, dan is de okra klaar voor gebruik. Oude okra is wat taai dus let goed op dat je een jonge frisse peul koopt.
Dit recept is een Ayurvedische soep met okra.
Ingrediënten:
- 5 kleine okra’s in stukjes gesneden
- 1 grote tomaat in grove stukken
- 1 ui in grove stukken
- ½ theelepel mosterdzaad
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel chili (of meer naar smaak)
- ½ theelepel fijngesneden gember
- 1 snufje Asafoetida (hing)
- ½ eetlepel jaggery of palmsuiker
- 2 cups water
- Ghee/boter of olie
- Zout en peper naar smaak
Werkwijze:
- Verhit de ghee in de pan en voeg de mosterdzaadjes, komijnzaadjes en asafoetida toe en verhit tot de mosterdzaadjes springen.
- Voeg de ui toe en bak tot deze glazig wordt.
- Voeg de gember, de chili en de kurkuma toe samen met de tomaat en laat een paar minuten op een middelhoog vuurtje garen.
- Voeg het water erbij, de jaggery en de okra’s en laat een minuut of 7 garen.