Poke bowl met udon noodles

Poke Bowl

De Poke Bowl of ook wel Poké Bowl genoemd is van oorsprong een gerecht van fijngesneden vis dat zowel als voorgerecht als hoofdgerecht wordt geserveerd wordt in de Hawaïaanse keuken. Zelf heb ik de Poke Bowl leren kennen als een Sushi bowl, gesneden vis in een kom met daarbij alle lekkere ingrediënten die ook in sushi zitten.

Als ik zelf wel eens denk ‘Wat eten we vandaag’ is een lekkere Poke Bowl al heel snel één van mijn favorieten. Het is een gemakkelijk en snel recept met geweldig resultaat. 

Poke bowl

Ik eet deze Poke bowl meestal als vegean gerecht met tofu maar je kunt er heel gemakkelijk verschillende variaties mee maken.  Een poke bowl zalm is ook heerlijk of maak er een Poke bowl kip van door kip toe te voegen. Met paddestoelen en champignons of een hardgekookt ei als liever een vegetarische of vegan Poke Bowl eet.

Een poke bowl is een lekkere lunch of een lichte maaltijd voor een zomerse dag. 

Ik gebruik voor deze Poke bowl altijd Udon noodles. Udon Noodles zijn gemaakt van tarwemeel maar als je dat liever niet eet kun je ook de  Soe-oen van Go-tan gebruiken, deze is gemaakt van mung bonen.

Ingrediënten

  • Udon noodles of Soe-oen van Go-tan 
  • 1 blok Silken tofu
  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • ½ bakje peultjes
  • 2 eetlepels gezouten pinda’s
  • 4 eetlepels koriander
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad
  • ½ rode peper in dunne plakjes
  • 1 schijfje citroen
  • 1 eetlepel sesamolie

Ingrediënten komkommer marinade

  • 2 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel Pul Biber/Aleppo peper (die te vinden in de box met Ottolenghi specerijen.)

Ottolenghi

Werkwijze:

  • Meng de Mirin, rijstazijn en Pul Biber/Aleppo peper in een schaaltje.  Snijd de komkommer met schil in schuine plakjes en leg de komkommer gedurende minimaal een half uurtje in deze marinade.
  • Blancheer de peultjes 30 seconden in kokend, gezouten water en zet apart.
  • Snijd de avocado in plakken en sprenkel hier wat citroen overheen tegen het verkleuren.
  • Kook de Udon noodles 7 minuten (of volgens de verpakking) en spoel daarna af met koud water. De Soe-oen hoeft alleen 3 minuten geweekt te worden in kokend water, deze spoel je daarna af onder de koude kraan. 
  • Snijd de Silken tofu in stukjes en bak deze even in sesamolie.
  • Verdeel de Soe-oen over twee kommen en verdeel komkommer, avocado, tofu, peultjes en pinda’s over de twee kommen. Garneer met koriander, sesamzaadjes en rode peper.

Variaties:

  • Maak variaties door bijvoorbeeld wat spinazie te roerbakken.
  • Bloemkool met Pul Biber/Aleppo peper in te smeren en 10 minute te garen in de oven. 
  • Wortelschijfjes even te blancheren en dan in dezelfde marinade als die van de komkommers te zetten. 
  • Met crabsticks.
  • Of een poke bowl met garnalen......

 


Älterer Post Neuerer Post