Vegan parelcouscous met pompoen, venkel, sinaasappel en pecan noten.

Wat is parelcouscous eigenlijk, en wat is het verschil met couscous ?

Parelcouscous is ronder en dikker dan de couscous maar ze zijn beiden gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Voor de parelcouscous wordt dit eerst tot meel gemalen waarna er bolletjes van gemaakt worden die gestoomd en gedroogd worden. Parelcouscous heeft daarom iets meer weg van pasta.

Terwijl couscous alleen even hoeft te wellen in kokend water wordt parelcouscous wel echt gekookt. Verder zijn ze beiden redelijk neutraal van smaak.

Parelcouscous recept, pearlcouscous recipe, what is pearlcouscous ?

Couscous wordt veel gebruikt in Marokkaanse en Noord Afrikaanse gerechten terwijl parel couscous in veel gerechten in het midden Oosten gebruikt worden zoals bijvoorbeeld in Libanon, Palestina, Israël en Jeruzalem Parelcouscous wordt ook wel ptitim, Israëlische couscous of Jeruzalem couscous genoemd.

Het verschil tussen de beiden is de kooktijd en het feit dat parel couscous iets plakkeriger is. Verder zijn ze beiden redelijk neutraal van smaak en veelzijdig te gebruiken.

Dit vegan recept van parelcouscous is voldoende voor 3 a 4 personen.

Ingrediënten:

  • 150 gram parelcouscous
  • 1 kleine pompoen
  • 3 sinaasappels
  • 1 venkel knol
  • ½ cup pecan noten
  • 1 theelepel kardemom zaad
  • ½ theelepel gedroogde chilipepers
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel ghee

Werkwijze:

  • Prik met een cocktail prikker wat gaatjes in de pompoen en gaar hem 45 minuten in de oven op 175 graden. Laat daarna afkoelen totdat deze handelbaar is.
  • Snij de venkel in dunne plakken en gaar deze op een zacht vuurtje in de koekenpan met de ghee.
  • Schil de sinaasappels zodat de schil en het wit er helemaal af is. Snijd de partjes uit en doe in een grote kom. Van ook het vocht op en doe dit ook in de kom.
  • Kook de parelcouscous met een flinke snuf zout gaar in 8 á 10 minuten volgens de verpakking.
  • Hak de pecannoten grof in stukken.
  • Maal de kardemom zaadjes en de chili fijn.
  • Haal het vruchtvlees uit de pompoen en meng vervolgens alle ingrediënten (parelcouscous, pompoen, venkel, sinaasappel, olijfolie, noten en specerijen) samen in een kom. Voeg de olijfolie toe en evt nog een snufje zout naar smaak.

De pecan noten in dit gerecht kunnen ook vervangen worden door feta. 


Älterer Post Neuerer Post