Appeltaart recept voor een klein appeltaartje

Persoonlijk vind ik appeltaart een echte Nederlandse klassieker, en iedere familie heeft weer zijn eigen familierecept. Niet voor niets associeren we de geur van appeltaart met nostalgie en huiselijkheid.

Dit mini appeltaartje is de klassieke appeltaart zoals je oma die maakte maar met twist door cardamom toe te voegen in plaats van vanille.

 Mini apple pie, granny's apple pie, apple pie recipe

Ik bak graag kleine taartjes, alhoewel je appeltaart ook goed kunt invriezen gaat er niets boven lekkere warme appeltaart die vers uit de oven komt. En dan hou ik zelf het meeste van een klassieke appeltaart, ook wel Hollandse appeltaart genoemd. De ingrediënten voor dit taartje zijn voor een springvorm van 15 cm maar een omrekentabel voor andere maten staat verderop de pagina. 

Ingrediënten:

  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram basterd suiker
  • 1 groot ei
  • 6 gram paneermeel
  • 1 tl cardamom poeder
  • 1 snufje zout
  • 6 ons appels
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 6 gram paneermeel
  • poedersuiker om de taart te bestrooien

Werkwijze:

  • Klop het ei los en hou een beetje apart om het deksel mee te bestrijken.
  • Meng de roomboter met het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het ei tot een mooi deeg. Als het te droog is kun je er wat boter bij doen of wat bakmeel als het nog te vochtig is.
  • Bekleed de bodem en de zijkant met deeg en hou de rest apart voor het maken van een deksel of ruitpatroon als je het helemaal klassiek wilt houden.
  • Strooi het paneermeel op het deeg van de bodem, het neemt het overtollige vocht van de appels op.
  • Schil de appels en snij ze in schijfjes.
  • Vul de vorm tot de helft en strooi dan het kaneel en de suiker over de eerste helft.
  • Vul de vorm met de rest van de appels.
  • Maak met de rest van het deeg een deksel en steek kleine rondjes of andere vormpjes uit en leg die op de bovenzijde ter versiering. Een ruitpatroon maken is ook een mooie klassieke wijze om de appeltaart te versieren.
  • Bak de taart 60 minuten op 160 graden gaar en goudbruin. Check na 40 minuten of de bovenzijde niet te donker wordt, mocht dit zo zijn kun je er losjes wat zilverfolie overheen leggen. 
  • Laat de taart afkoelen en strooi er met een zeef wat poedersuiker overheen.

Ik heb er ook een handige omrekentabel bij gezet zodat je gemakkelijk recepten kunt omrekenen naar een recept voor een springvorm van 15cm en allerlei tussenmaten.

Basis taart recept, Appeltaart, chocoladetaart


Älterer Post Neuerer Post