Champignonsoep met zwarte knoflook en eekhoorntjesbrood

Je kunt deze champignonsoep maken met oesterzwammen, portobello of cantharellen. Het eekhoorntjesbrood dient enige uren in een klein kopje water geweekt te worden. 

Champignonsoep zelf maken met zwarte knoflook

Ingrediënten:

  • 3 el boter of ghee
  • 1 el gedroogde eekhoorntjesbrood, in stukjes gebroken
  • 225 gr kastanje champignons, in plakjes
  • 225 gr andere champignons zoals Portobello, oesterzwam of cantharellen, in stukjes gesneden
  • 1 ui, in kleine stukken 
  • 3 takjes verse tijm
  • een klein beetje peterselie
  • Zout & peper naar smaak
  • 120 ml droge witte wijn
  • 5 teentjes zwarte knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • 240 ml melk (amandelmelk kan ook)

Bereiding:

Bak de champignons en paddestoelen tot het vocht grotendeels verdampt is en de champignons goudbruin kleuren. Haal enkele paddestoelen uit de pan en bewaar ze om de soep mee te garneren. 

Voeg de blaadjes van de tijm, de ui en peper en zout toe en bak tot de uit glazig is. 

Voeg de wijn, de melk en de knoflook erbij en laat nog een minuut of 10 zachtjes koken. 

Pureer de soep tot ze mooi romig is en serveer met een paddestoel en wat peterselie. 

Zwarte knoflook is gezond en wordt steeds populairder. Het is gefermenteerde knoflook en wordt zwart door deze gedurende 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte te leggen.  De luchtvochtigheid in deze ruimte is tussen de 75-80%.  Anders dan bij vele fermentatie-processen ( zoals tempeh of zuurdesem) zijn er geen schimmels en andere starters-culturen nodig. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes die ervoor zorgen dat er een soort maillard reactie plaatsvindt (maillard reactie is de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren, deze reactie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een bruin korstje op de ovenschotel komt.) Deze reactie geeft de knoflook een zwarte kleur en een zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig. 


Oude berichten Nieuwe berichten